RAZGLEDNICA S POČITNIKOVANJA
NA MAKARSKI RIVIERI

DSC02515 copy

Aktivnosti v prvi polovici leta smo zaključili na dopustovanju v osrednji Dalmaciji in ker so vtisi še čisto sveži jih bom poskusila strniti v dve razglednici z več motivi.
Naš letošnji cilj je bilo malo turistično mestece BAŠKA VODA, ki leži nasproti otoku Brač, na najlepšem delu Jadrana, v srcu Dalmacije, med Splitom in Dubrovnikom, na Makarski rivieri. Ta je dolga šestdeset kilometrov in leži pod veličastno planino Biokovo. Polna je borovih gajev in lepih »belih« plaž. Po cesti, zraku in morju so dostopna številna mesteca z hoteli, kampi, restavracijami, pristanišči in mnogimi zalivi s peščenimi plažami in kristalno – čistim, zeleno - modrim morjem. Seveda so tu izviri sladke vode in posledično vinogradi, nasadi oljk in bujno mediteransko zelenje, vendar je ves mediteranski utrip namenjen in podrejeno turizmu in gostom.
Baška Voda je bila včasih naselje ribičev, trgovcev in pomorcev. Vendar tega ni danes čutiti. Skozi zgodovino pa je bilo takole: V antiki se je to naselje imenovalo Aronia, kar potrjujejo arheološke najdbe. V pozni antiki (med 4. in 7. stoletjem) so na to področje prodirali barbari, zato je nastala utrdba na Gradini, kamor so se lahko ob napadih zatekli prebivalci. Istočasno so od tu nadzirali vhod v Brački kanal. Arheologi so našli ostanke keramičnega materiala in amfor, kar nakazuje na trgovsko dogajanje tistega časa. Nagrobniki pa govorijo o rimskem in ilirskem prebivalstvu. Po vdoru Slovanov je Aronia propadla in ostalo je pastirsko prebivalstvo. Samo ti prebivalci iz Baste so prihajali do morja in napajali drobnico v basczi vodi (to je izvir pitne vode). Oni so postavljali tudi prva domovališča. Konec 17. stoletja, ko so bili Turki izgnani in ni bilo več gusarske nevarnosti, je pričelo nastajati novo naselje, prvič leta 1688 imenovano Baška Voda. Prva javna zgradba je bila poznobaročna cerkvica sv. Lovra iz leta 1750, ki smo jo tudi videli… majhna in kamnita. Poleg poljedelstva so se prebivalci pričeli ukvarjati z ribolovom in pomorstvom. Potem pa je sledil razcvet: prva šola (leta 1845), cerkev sv. Nikole (leta 1889), pošta (leta 1900), pristanišče (leta1912), in hotel Slavija (leta 1936), ki je na svetovni razstavi takrat dobil priznanje in zlato medaljo za »konfort«, kuhinjo in vina. Po izgradnji Jadranske magistrale je mestece samo pridobivalo na popularnosti in kvaliteti ponudbe, saj je kar nekaj let zapored dobilo Modri cvet z zlatim znakom, najprestižnejše turistično priznanje v Hrvaški.

DSC02749 copy

Omeniti je potrebno, da kraj ponuja vrsto klasičnih športnih aktivnosti na celini, pa kolesarske aktivnosti, planinarjenje, svobodno plezanje in vse vodne športe.
In kaj smo počeli mi? Ja kopali smo se, si z ladjico privoščili ogled Makarske riviere, uživali v poletnem razvajanju in vsem povedanem!
Joj! Skoraj bi pozabila. Tudi povratek je bil nekaj posebnega. Obiskali smo enkraten nacionalni park PLITVIČKA JEZERA. In zapomnili si ga bomo zelo dobro, saj smo ga prehodili po njegovi najdaljše možni poti. Čestitam vsem tistim nad 75 let, da so zmogli. Ampak mislim, da je bilo vredno.

Tekst: Helena Grebenc Gruden,  več slik: Baška voda, Plitvička jezera