KONOPLJA

 

konoplja 1

 

Zdravilne lastnosti konoplje

 

Sredi letošnjega marca je Društvo upokojencev Velike Lašče povabilo pridelovalca konoplje s kmetije »Pri Tonijevih« na Škofljici , da predstavita zdravilne lastnosti konoplje in druge značilnosti te rastline, o kateri se zadnje čase veliko govori. Na predavanje in predstavitev izdelkov so bili poleg članov Društva upokojencev vabljeni tudi drugi občani, ki jih zanima ta tematika.

Najprej smo izvedeli, da obstajajo tri vrste konoplje: industrijska, indijska (ta vsebuje kanabinoid THC s psihoaktivnim učinkom) in divja konoplja. Konoplja je bila znana že v daljni preteklosti, kot zanimivost pa smo slišali tudi, da je Leonardo da Vinci pri svojem delu uporabljal barve, narejene na osnovi konopljinega olja, Deklaracija neodvisnosti Združenih držav Amerike pa je bila napisana na papirju iz konoplje.

Čeprav lahko v medijih zasledimo veliko polemike o primernosti in neprimernosti uporabe indijske konoplje v zdravilne namene, nas je zanimal predvsem praktični vidik uporabe navadne konoplje, ki se pri nas goji že nekaj let. Tudi za to pridelavo je potrebno dovoljenje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, minimalna površina pa znaša 1000 m2.

Zvedeli smo, da seme konoplje vsebuje 20-30 % lahko prebavljivih beljakovin in 30 % olja, stebla pa se uporabljajo za gradbeni material, tako da se sesekljana vlakna pomešajo s cementom in se iz tega delajo zidaki. Uporabne so tudi korenine, in sicer za čaj, ki je močan antioksidant.

Seveda je najbolj znano in v uporabi konopljino olje, ki vsebuje esencialne maščobne kisline, vitamine B kompleksa ter vitamina D in E, t.j. snovi, so potrebne za rast in razvoj telesa, rast las, obnovo kože, močne kosti, dobro presnovo itd. Olje vsebuje linolensko kislino, ki jo telo samo ne proizvaja, zato jo moramo v telo vnašati sami. Še posebej pomembna je gamalinolenska kislina, ki jo telo potrebuje za izgradnjo imunskega sistema. Žlico olja je priporočljivo uživati vsako jutro na tešče, pol ure pred obrokom, s čimer krepimo odpornost organizma in izboljšujemo prebavo. Redno uživanje olja pomaga tudi pri boleznih srca in ožilja, povišanem holesterolu, vnetnih procesih, celjenju poškodb itd. Olja ni priporočljivo segrevati, ker postane škodljivo, ne smemo pa ga tudi mešati z drugimi olji, saj s tem izgubi svoje dobre lastnosti. Konopljino olje ima tudi idealno razmerje med Omega 3 in Omega 6 maščobnimi kislinami, kar je še posebej važno za ljudi, ki ne uživajo rib.

Poleg olja so uporabni še:

  • konopljino seme, ki je bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov ter beljakovin, kvalitetnih maščob in klorofilov,

  • konopljin čips, ki ga lahko uživamo kot zdrav prigrizek ali strtega kot posip na solatah ali drugih jedeh,

  • konopljina moka, ki jo dodajamo v smuti ali jogurt ali pa jo v manjših količinah dodajamo drugim mokam pri peki kruha in piškotov,

  • konopljini proteini, ki predstavljajo lahko prebavljive rastlinske beljakovine in so ključni element pri regeneraciji mišičnega tkiva,

  • oljna proteinska mešanica, ki je mešanica konopljinega olja in proteinov, uporabljamo pa jo za dodajanje že pripravljenim jedem za izboljšanje okusa, ter

  • konopljin čaj, ki deluje rahlo pomirjevalno, je tudi močan antioksidant in ga lahko primerjamo z zelenim čajem.

Večino naštetih izdelkov smo po predavanju lahko preizkusili tudi sami in jih po želji tudi kupili.

 

Zapisala: Danica Cvetko