• Current

8. marec

 

8. marec – mednarodni dan žensk

 

To je dan, namenjen vsaki ženski, ki pa naj sama premisli, koliko pravic ima. Odgovora na to vprašanje ne bo dala niti družina niti noben sistem ob 8. marcu niti ob 25. marcu.

Vsakdo potrebuje občutek, da nekaj pomeni, vendar se pogosto vprašamo ali sploh kaj štejemo. Zavedajmo se, da nekaj sigurno pomenimo in da nobeno dobro dejanje, naj bo še tako neznatno, ni zaman.

Vsak praznik pretrga enoličnost vsakdanjega življenja. Zato so nam prazniki potrebni in z njimi si načrpamo novih moči. Seveda pa prazniki, med njimi tudi 8. marec umirajo zaradi nezmernosti in čez mero popitih steklenic. In ne nazadnje zato, če sedijo skupaj ljudje, ki se v resnici ne marajo in če je praznik samo zaradi družabnih obveznosti. Praznujemo torej lahko samo z ljudmi, ki jih spoštujemo in jih imamo radi. Ni nujno, da je praznovanje drago, važno je, da ljudi druži prijateljstvo in dobra volja. Med seboj se pogovarjajo, igrajo, jedo, pijejo, plešejo in pojejo.

Vsak človekdobre volje se lahko pridruži in prispeva svoj delež k lepemu praznovanju. Takšno praznovanje je bilo tudi naše praznovanje 8. marca.

Marija Trotovšek