… IN KAJ SMO POČELI PO POČITNICAH?

 

Društvo upokojencev Velike Lašče je za drugo polovico leta načrtovalo vrsto aktivnosti. Po počitnikovanju na Visu, smo julija počivavali. V avgustu pa smo že imeli srečanje s gospo Marijo Jamnik, ki nam je predavala O ZELIŠČIH. To je bilo že njeno drugo letošnje predavanje, saj je tema zelo zanimiva, zlasti za naše članice. Ker običajno obravnavamo zelišča, ki rastejo v določenem obdobju, bomo s to tematiko še nadaljevali.

V začetku septembra smo poslušali tudi predavanje VSE O KONOPLJI II, ki je bilo podobno kot zelišča nadaljevanje in nadgradnja prvega predavanja in namenjeno vsem občanom. Kot zanimivost prilagamo recept za konopljin kruh, ki ga lahko vidite na naši spletni strani.

Štiri dni so ob začetku šolskega leta naši člani v centru Velikih Lašč VAROVALI OTROKE NA POTI V ŠOLO. Podobno, kot so to počeli že lansko leto.

 20150912 110559 1 Osrednji dogodek se je zgodil 12. septembra na graduTurjak, ko smo gostili člane UO osemnajstih društev na SREČANJU ZDU Območja Ljubljana Vič – Rudnik. Istočasno je na Turjaku potekalo Občinsko prvenstvo v balinanju. Tako naši člani – športniki zaradi podvajanja dveh dogajanj istočasno niso sodelovali.
 20150921 162648 Na dan demence 21. septembra je bila po vsej Sloveniji akcija združenja Spominčica SPREHOD ZA SPOMIN. Tudi člani našega društva smo se sprehodili po sončnih Velikih Laščah. Zbrali smo se pred Glasbeno šolo in nato šli mimo Osnovne šole, v Trubarjev park in nato v center Velikih Lašč. Pot smo nadaljevali mimo cerkve proti zdravstvenemu domu in se pri pošti obrnili nazaj na osrednji trg. Pred Občino smo se slikali in se nato v Levstikovem domu ob manjši pogostitvi še malo družili.
DSC08835 Zelo lepo smo se imeli tudi na enodnevni ekskurziji v Prekmurje. Obiskali smo LENDAVO, ki nam jo je vodička delno razkazala in nam povedala nekaj o njeni zgodovini. V Lendavskih goricah smo poleg lepih vinogradov videli v cerkvici Sv. Trojice „mumijo“. Bili smo na novem razglednem stolpu VINARIUM in se kopali v Lendavskih toplicah. Ker smo Lendavo obiskali med tednom smo zamudili bograč fest, in tudi praznik prve trgatve. Oba dogodka so praznovali konec tedna. Pa nam ni bilo nič hudo zato. Naš program je bil tudi brez tega zelo napolnjen in v sončnem dnevu smo zelo uživali.
DSC08909 V zadnjih septembrskih dneh smo se člani DU napotili v prestolnico in se udeležili osrednje slovenske ZDUS prireditve Festival za tretje življensko obdobje 2015 v Cankarjevem domu. To je največja in najbolj množična prireditev za starostnike in tudi mlajše. V preddverjih so bile predstavljene razne zdravstvene, zdraviliške, knjižne, turistične … ponudbe in ankete. Nudili so razne zdravstvene meritve. ZDUS je predstavil rezultate raznih natečajev in nagrajencev. Svoje predstavitve so imela razna društva upokojencev. V poznem popoldnevu so se v treh dneh zvrstili tudi kulturni programi. Nastopajoči so bili upokojenci iz različnih slovenskih društev. Mi smo uživali v 7. Večeru pesmi in plesov. Bilo je zabavno, in vsak je našel tudi kaj zanimivega za svoje potrebe. Zato je škoda, da ni naš obisk na festivalu bolj množičen in da kot društvo ne sodelujemo tudi aktivno.
 DSC 5312 Mogoče se zdi, da ob tako napolnjenem programu nimamo časa niti za sebe. Da temu ni tako, smo dokazali že v začetku oktobra. Ker so zdravstveni problemi tisti, ki nas najbolj pestijo in preventiva je vedno najpomembnejša, smo vse občane in člane DU Velike Lašče povabili na srečanje z doc. dr. Blažem Trotovškom, dr. med., specislistom splošne in abdominalne kirurgije. Gostili smo torej: kirurga in vodjo endoskopske dejavnosti iz UKC Ljubljana. Njegovo predavanje je imelo naslov NAJPOGOSTEJŠE BOLEZNI PREBAVIL in KAKO SE JIM IZOGNITI. Dr. Trotovšek nam je na poljuden in razumljiv način predstavil kaj vse se lahko dogaja na jesen življenja z našimi prebavili. Poudaril je, da smo zelo ranljiva starostna skupina, da je pomemben odziv na presejalni program SVIT. Pred vsem pa je potrebno, da se znamo opazovati, prepoznati nepravilna stanja in opisati bolečino zdravniku. Ispostavil je najpogostejša rakasta obolenja, njihov nastanek, razvoj in zdravljenje pri moški in ženski populaciji. Utemeljitve je podkrepil s primerjalnimi tabelami in nas kar malo prestrašil s realističnimi slikami raznih bolezenskih stanj. Skromno nam je potem govoril še o transplantacijah, čeprav je aprila lani bil član ekipe strokovnjakov, ki je prvič v Sloveniji izvedla sočasno presaditev ledvic in jeter. Upam, da se je poslušalstvo zavedalo, kako pomemben je tak dosežek za bolnike, za strokovno javnost in zdravstveno zavarovanje.
Veseli smo, da smo spoznali dr. Trotovška in se mu zahvaljujemo za pripravljenost priti k nam v Velike Lašče in nas seznaniti, poučiti in opozoriti na najpogostejše bolezni prebavil.

 

Vse naštete aktivnosti in tudi tiste, ki jih načrtujemo za jesen, so namenjene predvsem članom Društva upokojencev Velike Lašče. Zato se vpišite v društvo, se nam pridružite na srečanjih in se veselite z nami.

Tekst: Helena Grebenc Gruden, fotografija: Martin Gruden