VODICE

Vodice so mesto in pristanišče ob magistralni  cesti Reka - Split, ležijo ob plitvem zalivu Vrulja, 13 km severozahodno od Šibenika, ki spada pod Šibensko-kninsko županijo.Vodice so zelo obiskano  turistično središče, z lepimi plažami, obdanimi z borovimi  gozdovi in s slikovito okolico. Področje Vodic (na to kaže že ime) je zelo bogato z izviri vode.

Vodice se v starih zapisih prvič omenjajo leta 1402. V 16. stoletju je bilo okoli naselja zgrajeno obrambno obzidje z več obrambnimi stolpi, od katerih se je ohranil samo eden. Turki so kraj večkrat napadli in ga poskušali zavzeti, a pri tem niso bili uspešni.Baročna cerkev, ki stoji v mestu, je bila postavljena v 18. stol., verjetno na temeljih starejše gradnje. Na mestnem pokopališčustoji starejša cerkev, postavljena leta  1421..

Vir: Wikipedia 

otok PRVIĆ

Prvić je otok v šibeniškem arhipelagu. Leži okoli 2,8 km jugovzhodno od Vodic, od  kopnega je oddvojen s Šibeniškim kanalom. Površina otoka je 2,37 km², dolžina  obale pa 10,63 km. Otok se proti severozahodu blago, proti jugozahodu pa strmo spošča proti morski obali. Najvišji vrh otoka je 79 mnm visoki Vitković. Na otoku sta dve naseljiPrvić Luka in Prvić Šepurine, v katerih prebiva 453 prebivalcev (štetje 2001).

Prvić je bil naseljen že v srednjem veku. Takrat je tudi dobil ime po  hrvaškem bogu (Prvić pomladni bog). V tem obdobju so otok prvi naselili
samostanski  bratje, ki so 1461 prišeli z gradnjo samostana in  cerkve. Otok so kasneje naseljevale plemiške družine iz Šibenika, še posebno leta 1649, ko so na otok bežali pred kugo, ki je takrat pustošila po Šibeniku. V začetku 20. stol. je bil Prvić najgosteje naseljen  hrvaški otok, s povprečjem 1300 prebivalcev na 1 km². Danes pa je Prvić edini otok, manjši od 15 km², ki ima dve naselji.                    Vir: Wikipedia