POTEPANJE PO AVSTRIJSKI KOROŠKI

Koroška je v zgodovinskem smislu izjemno pomembna dežela, saj se je tu razvila prva slovenska državna tvorba Karantanija. V srednjem veku je bila gosto poseljena z gradovi in samostani ter z vrsto malih trgovskih mest, ki so pogosto nespremenjena dočakala današnje dni.
Tokrat smo si ogledali grad Hoch Osterwitz, ki stoji na 160 m visoki osameli apnenčasti skalni vzpetini, ki se dviguje nad dolino. Grad ima 14 obrambnih vrat s petimi dvižnimi mostovi, ki so služili obrambi pred turškimi vpadi. Zaradi svoje lege grad nikoli ni bil zavzet. Poleg pešpoti se na grad lahko  povzpnemo tudi z vzpenjačo. V gradu je urejen muzej viteškega orožja po stenah pa visijo platna takratnih prebivalcev.
Na Gosposvetskem polju smo se ustavili pri Vojvodskem prestolu. Gre za preprost in hkrati veličastni prestol z dvema sedežema. Imel je pomembno vlogo v tretjem delu ustoličevanja koroških vojvod. Na njem je novi vojvoda potrdil fevde vazalom, s sedeža na hrbtni strani pa je delil fevde koroški palatinski grof. Prestol je bil narejen v 9.  stoletju iz kamnitih plošč, ki so pripadale rimskim razvalinam nekoč glavnega mesta rimske province Norik. V kraju Gospa Sveta stoji romarska in župnijska cerkev Marijinega nebo- vzetja. Je najstarejša cerkev, ki je bila zgrajena na slovenskem ozemlju. Ker je tu živelo slovensko prebivalstvo, se je do koroškega plebiscita leta 1920 v njej odvijalo redno bogoslužje v slovenščini. Na zunanji južni steni so vgrajeni rimski kamni z reliefi in drugi nagrobniki saj je bilo pred cerkvijo nekdaj pokopališče, danes pa tam stoji poznogotski svetilnik.
Naša naslednja postaja je bil Minimundus, kjer so postavljene makete svetovnih znamenitosti. Sprehodili smo se med arhitekturnimi čudesi od Evrope do Avstralije in Južne Amerike.
Sledila je še panoramska vožnja okoli Vrbskega jezera, ki ima lepo urejena kopališča. To je ledeniško jezero, ki meri 16,5 km v dolžino in do 1,35 km v širino. Naredili smo še postanek na polotoku pri cerkvici Maria Wörth.
Kljub malo slabšemu vremenu smo se domov vrnili polni novih vtisov.

Jožica Mavsar Nosan

Potepanje po Avstriji
Skip to content