OBISK ADVENTNEGA ZAGREBA

V prazničnem decembru  smo obiskali adventni Zagreb, ki je prestolnica Hrvaške. Mesto se razprostira ob obeh bregovih reke Save. V starem delu je veliko muzejev in galerij in tudi zagrebška katedrala. Žal je veliko starih stavb po obnovi leta 2020 ponovno poškodoval potres in jih ponovno obnavljajo. Preko dneva smo obiskali muzej Nikola Tesle, kjer je razstava starih avtomobilov, koles, motorjev, letal in tramvajev, spustili  smo se v rudnik in v dvorani opazovali poskuse z elektriko.

Nikola Tesla je bil izumitelj in inženir. Patentiral je več kot 700 patentov in prejel več nagrad. Delal je v Mariboru, Budimpešti, v Parizu in v Ameriki. Umrl pa je reven 7. januarja 1943 v hotelu New York, star 80 let.

Ogledali smo si Dolnji grad in se z vzpenjačo povzpeli na Gornji grad. Vzpenjača vozi  le 66 sekund. Sprehodili smo se po ulici, ki jo še vedno osvetljujejo plinske svetilke. Vsak večer jih dva zaposlena prižigata in zjutraj ugašata. Na Markovem trgu stoji cerkev sv. Marka z zanimivo streho. Zanimivost je tudi top na obzidnem stolpu, iz katerega  se vsak dan  točno o poldne oglasi strel. Žal katedrale nismo obiskali, ker jo obnavljajo.

Ko se je znočilo, smo ob nešteto lučkah doživeli praznični utrip mesta.

ADVENRNI ZAGREB
Skip to content